Nagyoroszi Gazdálkodj okosan! – 2020.07.18.

A nyugat -nógrádi Nagyoroszi mikro központú térségre jellemző a strukturális és elhúzódó munkanélküliség, a képzett munkaerőhiány, elvándorlás és az egyre súlyosbodó leszakadás mind a hátrányos helyzetben élő lakosság, mind térségi szinten.
A „Gazdálkodj okosan!” – Önálló életre képessé tévő tréningsorozatunkkal a konzorciumban lévő településeken élő hátrányos helyzetű lakosságot próbáltuk meghívni és bevonni olyan programokba, mely segít nekik a társadalomba visszatagozódni. Távlati célként azt tűztük ki, hogy ezáltal a program által közelebb kerüljenek a munka világához, elősegítve egy későbbi munkavállalást és sikeres munkába állást.

Ez alkalommal mosószer készítésére került sor, amely az előző alkalmunkhoz hasonlóan szintén nagyon sikeres volt. A jelenlévők egy része visszatérő vendég, akik korábban már megismerkedtek a legutóbbi foglalkozáson, dolgoztak együtt a közös tisztítószer-készítés során. Ettől függetlenül most sem maradtak el a rövid, ismerkedést segítő, játékos gyakorlatok. Ezzel sikerült jó hangulatot kialakítani, motiválni a megjelenteket, akik így még lelkesebben vették ki részüket a közös serénykedésből.

A fentebb említett gyakorlatokat követően az előadó ismertette, milyen alapanyagokból lehet mosószert készíteni, hogyan kell nekilátni, milyen eszközökre van szükségünk, majd következett a gyakorlati szemléltetés. Ezt követően pedig a résztvevőknek is lehetősége nyílt a hallottakat kipróbálni „élesben”.

A közös szorgoskodás végeredményéből mindannyian kaptak egy adagot, amit haza vihettek.
Ez pedig különösen hasznos, hiszen jelenleg a pandémia miatt fokozottan figyelnünk kell a higiéniára, ehhez pedig az is hozzá tartozik, hogy a ruhákat rendszeresen ki kell mosnunk – még nagyobb gondossággal és alapossággal, mint korábban.

Tudjuk, hogy milyen drágán tudunk vásárolni kész mosószert a boltokban, így különösen hasznosnak találták a jelenlévők, hogy elsajátítottak egy módszert, amely segítségével fillérekből tudnak előállítani mosószert.

Betűméret
Kontraszt beállítása