Szátok Gazdálkodj okosan! – 2020.07.18.

Magyarország északi részén, Nógrád megye nyugati térségében található Szátok település. Ezen a környéken sajnos nem igazán biztató a munkanélküliek aránya: sok embert érintő probléma ez, amely hosszú idő óta jelen van itt. Kevés szakképzett személy keres munkát, jellemzőbb, hogy inkább elhagyják ezt a területet, máshová költöznek, ez a tendencia pedig a vidék súlyosbodó leszakadását is felerősíti.
A „Gazdálkodj okosan!” – Önálló életre képessé tévő tréningsorozatunk zászlójára a konzorciumban lévő településeken élő hátrányos helyzetű lakosság segítését tűztük. Ennek keretében igyekeztük e célcsoport tagjait bevonni programjainkba, amelyek támogatják a társadalomba történő beilleszkedésüket. Hosszútávon pedig azt szeretnénk tevékenységünkkel elérni, hogy a résztvevők jobban megismerjék a munka világát, találják meg saját motivációjukat, majd később álljanak is munkába.

Utóbbihoz tudjuk, hogy általában állásinterjúkon keresztül vezet az út, amelyen a megjelenés, a tisztaság, ápoltság elengedhetetlen, amennyiben jó benyomást szeretnénk tenni. Ehhez azonban nem feltétlenül van szükségünk drága mosószerekre. Otthon is el tudjuk ezeket készíteni olcsó és könnyen hozzáférhető alapanyagokból – ehhez kívántunk ez alkalommal hozzájárulni.
A COVID-19 okozta feszült helyzet ellenére (vagy épp ezért) nagy érdeklődésre tett szert a mosószerkészítés köré épülő programunk. Most még inkább felértékelődött annak jelentősége, hogy odafigyeljünk a tisztaságra, a higiéniára.
A program kezdetén a jelenlévők bevonása és jókedve megteremtése érdekében néhány szituációs játékra került sor, amelyek elérték a kívánt célt: az esemény végig jó hangulatban telt, a résztvevők jó élményekkel gazdagodhattak.

Ezt követte egy előadás, amely során a hallgatóság megtudhatta, hogy miből, mivel, hogyan és mennyiért tudnak házilag előállítani mosószert.

Eközben a zavartalan figyelem biztosítása érdekében a gyerekeknek lehetősége volt birtokba venni a helyszínen levő játéksarkot, így a szülők maradéktalanul fókuszálhattak a hallottakra.

Az előadással nem állt meg az ismeretátadás: interaktív bemutató következett, amely során a témában tapasztalatot szerezhettek az érdeklődők.

Kipróbálták, hogy tényleg használható ismeretekkel gyarapodtak-e (mint utólag kiderült, igen), illetve az empirikus oldalba történő bepillantás további segítséget nyújt az otthoni tevékenykedéshez is, hiszen már látták, mit hogyan kell majd csinálni.

Betűméret
Kontraszt beállítása