Szüreti felvonulás és mulatság – Borsosberény

Szeptember utolsó szombatján, hagyományokhoz hűen megrendezésre került a szüreti felvonulás és mulatság nevű rendezvény a településünkön.

Délután három órakor népes sokadalom gyűlt össze a Művelődési Ház előtt, hogy fél óra múlva kezdetét vehesse a meghirdetett felvonulás. Ezt megelőzően már feldíszítettük a menetben résztvevő teherautókat, melyek idén is segítségünkre álltak. így aztán nem gyalog kellett végigsétálni Borsosberény hosszú utcáin.
Miután felszalagoztuk a járműveket és helyükre kerültek a padok elindult a népes sereg. Minden megállónál fürgén pattantak le az autókról a résztvevők és táncra is perdültek. Mivel a felvonulásunk jó hangulatban telt, többen becsatakoztak a megállók során is. Ezen kívül sokakat megtáncoltatott a népviseletbe öltözött vidám társaság.
Az érdeklődőket továbbá gyümölcspárlattal és vörösborral kínálták. A zene hallatán egyre többen jelentek meg az utcákon, hogy a felvonulókat nézzék A Béke úti elágazásban aztán a kisbíró elmondta a falu híreit és az esti mulatságba is meghívta a település apraját és nagyját, majd fergeteges tánccal köszöntöttük a település lakóit és együtt roptuk velük ameddig a zene szólt. Ezután különböző házi készítésű finomságokkal is megkínáltuk a jelenlévőket, majd tovább is indultunk, hisz több helyen vártak még ránk. Az út során egyre többen kijöttek az utcára a házaik elé, hogy integessenek a menet résztvevőinek.
A felvonulás végén a Művelődési Házhoz érkeztünk meg és egy körtáncot lejtettünk. Ezt követően készült egy csoportkép, majd mindenki hazaindult, hogy felkészüljön az esti mulatságra.
Az esti rendezvén aztán ismét összehozta az ünnepelni és szórakozni vágyókat. Az este kicsik és a nagyok számára is élvezetes volt. A legtöbben táncoltak, de néhányan inkább beszélgetéssel töltötték az estét.

A szüreti mulatság egy fontos hagyományőrző rendezvény, melyet minden évben lelkesen vár a falu népe. A készülődés, a felvonulás és a közös mulatság különleges hangulata nagyszerűen összehozta a résztvevőket és erősítette a falubeliek közötti összetartást is.

Betűméret
Kontraszt beállítása