Patak: Főzőklub 1

A nyugat -nógrádi Nagyoroszi mikro központú térségre jellemző a strukturális és elhúzódó munkanélküliség, a képzett munkaerőhiány, elvándorlás és az egyre súlyosbodó leszakadás mind a hátrányos helyzetben élő lakosság, mind térségi
szinten.
A „Gazdálkodj okosan!” – Önálló életre képesség tévő tréningsorozatunkkal a konzorciumban lévő településeken élő hátrányos helyzetű lakosságot próbáltuk meghívni és bevonni olyan programokba, mely segít nekik a társadalomba visszatagozódni. Távlati célként azt tűztük ki, hogy ezáltal a program által közelebb kerüljenek a munka világához, elősegítve egy későbbi munkavállalást és sikeres munkába állást. Jelen program a Pataki Művelődési Ház konyháján valósult meg, közfoglalkoztatott személyekkel, illetve főként azokkal, akik egyéni fejlesztésbe is be vannak vonva a helyi mentor által.

Egy Főzőklub elnevezésű, 4 alkalmas programsorozatot tartottunk a Pataki asszonyoknak a tréningsorozat keretében, mely során a napi főzéssel, háztartásvezetéssel kapcsolatos ismereteiket szerettük volna bővíteni, új szemléletet adni nekik.
megismeri az alapvető élelmiszerekkel kapcsolatos tudnivalókat és a gazdaságos, de egészséges ételek elkészítését, ill. alapvető tápanyagtartalmi ismereteket szerez.
A négy alkalom főbb témakörei:

1. alkalom: Az ételek tápanyagtartalma

2. alkalom: A háztáji alapanyagok felhasználásásnak előnyei

3. alkalom: A hagyományos ízek egészséges elkészítési módjai

4. alkalom: A gazdaságos főzés alapvető elemei, környezettudatosság a főzés során (hulladékmentesség).

A főzőklubbok résztvevői legtöbben gyakorló háziasszonyok, illetve néhányan most kezdenek saját háztartást kialakítani.
A főzésekhez lehetőségünk volt használni a Pataki Önkormányzat újonnan kialakított, modern, felszerelt konyháját, így a körülmények adottak voltak a közös élményszerzéshez. A részvétel feltétele a fehér köpeny, vagy váltóruha használata volt, hogy a higiéniai szabályokat minél pontosabban betarthassuk.

Az egyes alkalmak hasonlóképpen épültek fel: Az elején a meghívott dietetikus, életvezetési tanácsadó felvezette az aktuális témát, amihez minden résztvevő hozzátette a saját tapasztalatait. Ezután lehetőség volt kérdéseket feltenni, melyre közösen keresték a választ, majd jött a közös főzés, amit a helyi szakácsnő vezetett.
Ö, a dietetikussal a témához kapcsolódva előre egyeztetett receptet készített elő, melyből annyi adagot főztek, hogy a helyi szociális étkeztetésre szorulókat is ellátták. Nem minden munkafolyamatba vehettek részt a tréning résztvevői, leginkább csak az előkészítésbe, viszont az összes főzési folyamatot végigkísérhették.

Ezen az első alkalmon azt tekintették át, hogy a leggyakrabban fogyasztott ételcsoportoknak mekkora a TÁPANYAGTARTALMA (létfontosságú ásványi anyagok, vitaminok, nyomelemek, valamint zsírok és fehérjék tekintetében).

Ezeket rangsorolták és egy listát kaptak: (egységesen 100 kcal egységekben összehasonlítva):

1: ZÖLDSÉGEK (abszolút és verhetetlenül a csúcs!). A gyenge pontjaik a zöldségeknek például a létfontosságú zsírok, fehérjék és néhány B-vitamin hiánya.

2: HALAK, EGYÉB TENGERI ÉS ÉDESVÍZI
HERKENTYŰK ÉS PUHATESTŰEK. Komoly versenyben előzik meg a következőket:

3: BELSŐSÉGEK, VELŐK ÉS TOJÁSOK az emberi szervezet számára szükséges tápanyagok szempontjából nem is fontosak a továbbiak…

4:HÚSOK

5: GYÜMÖLCSÖK. Ami ilyen “magasra” emeli ezt a csoportot az a magas C-vitamin tartalom, a többi tápanyag tekintetében a zöldségek sokkal fontosabbak a gyümölcsöknél. Fontos megjegyzés volt, hogy az éretlenül leszedett, utaztatott, nem frissen elfogyasztott vagy hőhatásnak kitett gyümölcsökben NEM marad C-vitamin…
A dietetikus inkább javasolta a savanyú káposztát, illetve az alacsony gyümölcscukor-tartalmú gyümölcsöket: homoktövis, csipkebogyó, citrom, szeder, feketeribizli, paradicsom stb… szép és nagyon pozitív kivételek az avokádó és az olívabogyó…

6: Diófélék és magvak. Nagy a szórás és sok a gond (fitátok, esetleges allergének, stb). Ha néhány dióféle olaját nézzük például (mandula mondjuk), akkor a helyzet sokkal előkelőbb…KÓKUSZDIÓ (ennek is főleg a zsírja) emelkedik ki markánsan.

7: Teljes tej (sajnos a tejtermékeket nehéz egyben kezelni). Legjelesebb képviselő amúgy a vaj és néhány sajt, a többi és most a tápanyagok tekintetében nem számottevő a hasznuk. 8: Teljes kiőrlésű gabona: egyetlen egy olyan tényező sincs, amiben előkelő helyen lehet őket említeni. A létfontosságú tápanyagok tekintetében minden területen van számos, sokkal-sokkal jobb képviselő.

Kifejezetten új információk is elhangzottak a tápanyagtartalomról még a gyakorló háziasszonyok számára is.

Ezután jött a főzés, mely során sok alapanyag tápanyagtartalmával kapcsolatos ismereteket fel is használhatták. A közös főzésnek jó közösségépítő funkciója is volt, jókedvűen, vidáman zárult ez a hasznos nap!

Betűméret
Kontraszt beállítása