Munkavállalás: Mi az a feketemunka?

A nyugat – nógrádi Nagyoroszi mikor központú térségre jellemző a strukturális és elhúzódó munkanélküliség, a képzett munkaerőhiány, elvándorlás és az egyre súlyosbodó leszakadás mind a hátrányos helyzetben élő lakosság, mind térségi szinten.
A projekt konzorciumi partnerei között jelen lévő önkormányzatok közül Szátok az a település, ahol ezek a problémák a legsúlyosabbak, összekapcsolódva a rossz gazdasági mutatókkal. Ezen a településen kiemelkedően magas a hátrányos helyzetű roma lakosok száma, akik a munkanélküliségen túl komplexen súlyos lelki­szellemi – fizikai nehézségekkel is küzdenek.
Ezért az „önálló életre képessé tévő” tréningjeink közül első sorban az itt élőket szólítottuk meg, hiszen ez az a program, amely több szinten, több rétegben is segíteni képes ezt a társadalmi réteget. Célcsoportunknak a faluban élő fiatal anyákat választottuk, olyan indokkal, hogyha bennük sikerül megmozdítani valamit, hogy élhetőbbé próbálják tenni életüket, az kihathat a felnövekvő generációra, illetve a munkaképes (de legtöbb esetben éppen nem dolgozó) aktív korú férfi lakosságra is.

térségre jellemző jelenség a feketemunka. Sok családos férfi, és a fiatalok is gyakran esnek ebbe a hibába, akártudtukon kívül is. A résztvevőkkel végigvettük, mik a hátrányai az ilyen munkának, milyen veszélyekkel jár. Ugyan a jelen lévők között nem volt aktív dolgozó, hiszen az anyukák a gyerekekkel vannak otthon, sokaknak van a családjában olyan, aki érintett a témában.
Az első helyzet az, amikor valaki tudatosan vállalja a fekete munkát. A környéken nincs sok munkalehetőség, főleg a településen belül, így mondhatni rá vannak kényszerítve, például a segédmunkára, szerződés nélkül. A másik jellemző „érv”, amivel meg tudják győzni a munkáltatók a lehetséges munkaerőt, hogy a megbeszélt összeg lehet nettó, tehát azt az összeget kézhez kapja, és hazaviszi, vagy bejelentik, és akkor ez az összeg bruttó lesz, amiből levonásra kerülnek a járulékok. A legtöbben az első verziót fogadják el.
A másik helyzet, hogy valaki úgy dolgozik feketén, hogy nem tud róla, nem tudatosan választja ezt a formát. Erre utaló jelek lehetnek:

  • nincs munkaszerződés
  • van munkaszerződés, de nem a tényleges munkakörről
  • a munkáltató olyan cég, amiről még sosem hallottunk, nem jártunk ott, esetleg külföldi
  • nincs nyoma a ledolgozott napoknak, szabadságoknak
  • nincs semmilyen elszámolás
  • a fizetést csak készpénzben, borítékban kapjuk

Természetesen ezeknek jobb utána járni, mielőtt váddal élünk a munkáltató felé, de nem árt óvatosnak lenni.

Létezik az úgynevezett szürke munka is. Ekkor köttetik szerződés, de nem a ténylegesen kifizetett bér összegéről, hanem annál kevesebbről. Ilyenkora munkaadó és a munkavállaló is ez után fizeti az adókat és járulékokat.

Megbeszéltük, milyen veszélyei vannak a fekete munkának.
Általában addig nem foglalkoznak ezzel az érintettel, míg nem történik baj, nem kell az államhoz fordulniuk valamilyen okból.
Betegség esetén nem jár táppénz, és az orvos sem látja el térítésmentesen.
Terhesség esetén nincs GYES. A munkahely elvesztése esetén nem jár munkanélküli segély. Ezek a feketén ledolgozott időszakok nem számítanak szolgálati időnek, és lehet, hogy pont ez az időszak fog hiányozni a szükséges szolgálati időből, vagy csökkenti a majdani nyugdíj összegét.
Továbbá fontos tudni, hogy ha kiderül, hogy a munkavállaló tudott arról, hogy feketén foglalkoztatták, bűncselekménynek számít.

Talán ez a leginkább elrettentő az így dolgozók számára. Ezek az emberek azért dolgoznak ennyit, hogy a családjukat el tudják tartani, és ha börtönbe kerülnek, ennyi pénzhez sem jutnak.

Szóba jött továbbá, hogy az, aki nem tudja igazolni jövedelmét, az hitelt sem tud felvenni. A résztvevők közül többen azt mondták, hogy a közeljövőben építkezési célra szeretnének kölcsönt felvenni, de így nem tehetik meg. Volt, aki azt mondta, hogy a férje állítása szerint szerződéssel dolgozik, de ő nem bízik a munkáltatóban. A bejelentést megnézheti az Ügyfélkapun keresztül, amivel sajnos csak kevesen rendelkeznek, vagy a lakhelye szerinti illetékes adóigazgatóság ügyfélszolgálatán is.
A sok betegség miatt kevesebben jöttek, viszont így mindenki többször is megnyilatkozhatott ebben az őket komolyan érintő témában.

Betűméret
Kontraszt beállítása