Karácsonyi konfliktuskezelés

A nyugat – nógrádi Nagyoroszi mikor központú térségre jellemző a strukturális és elhúzódó munkanélküliség, a képzett munkaerőhiány, elvándorlás és az egyre súlyosbodó leszakadás mind a hátrányos helyzetben élő lakosság, mind térségi szinten.

A projekt konzorciumi partnerei között jelen lévő önkormányzatok közül Szátok az a település, ahol ezek a problémák a legsúlyosabbak, összekapcsolódva a rossz gazdasági mutatókkal. Ezen a településen kiemelkedően magas a hátrányos helyzetű roma lakosok száma, akik a munkanélküliségen túl komplexen súlyos lelki­szellemi – fizikai nehézségekkel is küzdenek.

A konfliktusok kezelése nagyon fontos az egészséges kapcsolat kialakításában. Nincs olyan, akár szerelmi, akár baráti vagy akár szülői kapcsolatról beszélünk, hogy nincs nézeteltérés. Ezeket azonban minél előbb el kell simítani, mert hosszú távon mérgezi az egyént, és partnerét is.

A Karácsonyi ünnepeket mindenki nagyon várja, de számos alkalom nyílik az összeveszésre, hiszen sok a feladat, mindenki otthon van és sok a súrlódási lehetőség a családtagok között. A Karácsony kapcsán kezdtünk el beszélgetni konfliktusainkról.

A résztvevő anyukák többsége azt jelezte, hogy a legtöbbet a férjükkel, párjukkal veszekednek, ami nagyon frusztráló számukra. Az ilyen helyzetekre próbáltunk együtt megoldást találni.
Ennek első lépése, hogy be kell ismerni azt, hogy van probléma. Sok kapcsolatra jellemző, hogy a felek nem ismerik be, hogy gond van. Nehéz belátni azt, ha mi okozunk csalódást a másiknak, hiszen a legtöbb ember úgy gondolja, ő sosem bántaná meg azt, akit szeret. Ez persze igaz, de ilyenkor ez a bántás nem tudatosan történik, sokszor az sem tudjuk, mi esett rosszul a másiknak. A másik oldalon sem könnyebb lenni, ugyanis sokszor a partnernél nehéz szóba hozni a témát, mert lehet, hogy rosszul fog rá reagálni, és még nagyobb veszekedés lesz belőle. Ahhoz azonban, hogy biztosan megoldjuk a gondokat, elő kell hozakodnunk a témával.

A következő lépés, ha már leültünk megbeszélni a problémákat, hogy higgadtan, és őszintén beszéljünk. Merjünk őszintének lenni, hiszen annak sincs értelme, hogy elkezdjük boncolgatni a témát, majd kihátrálunk belőle. Lehet, hogy lesznek kellemetlen szituációk, de megéri. Mikora másik oldalon vagyunk, azaz minket kérnek fel egy beszélgetésre, maradjunk türelmesek, nyitottak. Elsőre bántó lehet, amiket magunkról hallunk, de ilyenkor gondoljunk arra, hogy mennyire bánthattuk mi a másikat a viselkedésünkkel, akkor is, ha ez nem volt szándékos.

Jó taktika akkor, amikor a másik elutasító, ha a saját érzéseinket mondjuk ki az ő bántása helyett.

Egyszerű, de érthető példa, hogy a „Nem csinálsz semmit!” helyett azt mondjuk, hogy „Szomorú vagyok, hogy mindig kitakarítok, aztán fél óra múlva nem látszik az eredménye.” Ezáltal a partner könnyebben megérti álláspontunkat, nem érzi magát úgy, hogy egyből letámadtuk.

Miután mindenki megosztotta a problémáit, megoldási javaslatokat kell tenni. Itt is türelmesen meg kell hallgatni az ötleteket, és nyitottnak kell lenni a miénktől eltérő gondolatokra is. Kompromisszumot kell kötni, hogy olyan megoldás szülessen, ami mindenkinek megfelel. Ehhez a legfontosabb dolog a nyitottság, és a hajlandóság a változásra.
Miután megbeszéltük a konfliktuskezelés alapjait, személyes tapasztalatokat gyűjtöttünk. Volt, aki bevallotta, ő próbálja kerülni az ilyen helyzeteket, és inkább tűri az érzelmi vagy fizikai bántalmazást. Ez egy nagyon komoly téma, ami szakembert igényel, de az biztos, és ebben mindenki egyetértett, hogy egy ilyen kapcsolatban, ahol már ilyen szintűek a problémák, nem lehet a gyermekek miatt együtt maradni, ahogyan azt sokan teszik.

Betűméret
Kontraszt beállítása