Írjunk bevásárló listát!

A nyugat – nógrádi Nagyoroszi mikor központú térségre jellemző a strukturális és elhúzódó munkanélküliség, a képzett munkaerőhiány, elvándorlás és az egyre súlyosbodó leszakadás mind a hátrányos helyzetben élő lakosság, mind térségi szinten.
A projekt konzorciumi partnerei között jelen lévő önkormányzatok közül Szátok az a település, ahol ezek a problémák a legsúlyosabbak, összekapcsolódva a rossz gazdasági mutatókkal. Ezen a településen kiemelkedően magas a hátrányos helyzetű roma lakosok száma, akik a munkanélküliségen túl komplexen súlyos lelki-szellemi – fizikai nehézségekkel is küzdenek.

Ezért az „önálló életre képessé tévő” tréningjeink közül első sorban az itt élőket szólítottuk meg, hiszen ez az a program, amely több szinten, több rétegben is segíteni képes ezt a társadalmi réteget.
Célcsoportunknak a faluban élő fiatal anyákat választottuk, olyan indokkal, hogyha bennük sikerül megmozdítani valamit, hogy élhetőbbé próbálják tenni életüket, az kihathat a felnövekvő generációra, illetve a munkaképes (de legtöbb esetben éppen nem dolgozó) aktív korú férfi lakosságra is.
Ez alkalommal a hatékony bevásárlás volt a témánk. A jelenlévők közül mindenki maga végzi a bevásárlást otthonra. Ezt általában a szomszéd falu kisboltjában teszik, mindig az aznapi főzéshez bevásárolva. Ezek az üzletek általában drágábbak, mint egy közeli bevásárlóközpont. Közösen megbeszéltük, milyen előnyei lehetnek egy nagyobb áruházban történő bevásárlásnak, amit előre összeírt listával végzünk.
A nagyobb áruházak kínálata nagyobb, mint a helyi boltoké, és általában olcsóbb is.

Egy tudatosabb vásárlás során, mikor nem csak a megszokott dolgokat kapjuk le a polcról, hanem körül is nézünk, láthatjuk, hogy akár ugyanazon az áron egészségesebb alapanyagot is vehetünk, vagy ugyanolyan minőséget kevesebbért is megvásárolhatunk, esetleg a megszokott minőséget ugyanazon az áron nagyobb kiszerelésben is megvehetjük. Érdemes a nagyobb kiszereléseket vásárolni, így nem kell olyan sűrűn boltba járni, illetve ezek a termékek kedvezőbb áron kaphatók.

Időt takaríthatunk meg vele, ha tételesen írjuk össze a vásárolandó például zöldségek, tejtermékek, tisztítószerek stb. így nem kell ugyanazon a soron többször végigmenni, elég egyszer, amikor az adott termékcsoportból mindent össze tudunk szedni.
dolgokat, Érdemes figyelni az akciókat, leértékeléseket is.
A legtöbb áruház hetente változtatja ezt a kínálatot, hasznos dolgokat lehet olcsóbban megvásárolni. Ezt követhetjük az interneten, vagy a házhoz vitt reklámújságokban is.
Ez a módszer azért hasznos, mert egy megfigyelési időszak után, mikor nyomon követjük, miből mennyi fogy el egy adott időszak alatt, könnyebb lesz előre kiszámolni a kiadásokat, és megtervezni a család pénzügyeit.
A résztvevőknek tetszett a módszer, szimpatikus számukra az ötlet, hogy tudatosan tervezzenek valamit, mert jelenleg ez nem jellemző az életmódjukra. Ami nehézséget jelent nekik, hogy hogyan jussanak el egy másik, távolabb lévő város nagy bevásárlóközpontjába. Az egyik anyuka felajánlotta, hogy az ő férje olyan beosztásban dolgozik, ami megengedi, hogy néha itthon legyen. Ilyenkor szívesen vállalják, hogy autóval elviszik azokat bevásárolni, akik erre igényt tartanak. Jó látni, hogy nem csak az egyéneket tudjuk fejleszteni az alkalmak során, hanem a közösséget is.

Betűméret
Kontraszt beállítása