Ifjúsági tábor – 2020.01.27-31.

2020.01.27-31. között Horpácson valósult meg az EFOP -1.5.3-16-2017-00079 számú projekt keretében ifjúsági táborunk. A program célja a közösségépítésen túl segítségnyújtás a fiataloknak életvezetés, továbbtanulás, munkába állás témakörökben.
Az érkezés napján különböző közösségépítő és önismereti játékokat játszottunk. A résztvevőknek csapatban kellett dolgozniuk, közösen oldottak meg feladatokat. A munka során felismerhették, hogy milyen szerepet töltenek be szívesen a csapatban. Volt, aki hamar felvette a vezető szerepet és volt, aki szívesebben dolgozott valaki irányítása alatt.

A második nap reggelén a táborozok Faluportyára indultak. A csapatokat a feladatlapok megoldása vezette végig a településen, majd a táborba visszaérve tablót kellett készíteniük a megoldásokról. Délután ismét csoportban kellett dolgozni. Minden csapatnak meg kellett fogalmaznia, mi az a motiváció, és mi az ő motivációjuk az életben. Ezáltal megtudtuk, milyen jövőképet képzelnek el maguknak, és azt is, milyen értékek fontosak számukra.

A harmadik napon Balassagyarmatra utaztunk. A Tudományos Élményközpont munkatársai segítségével a fiatalok több életvezetési, pályaorientációs programon is részt vehettek. Megismerkedtek az iskola utáni lehetőségekkel, a felsőoktatással, vagy a munkába állással. Szakember segítségével felmérhették erősségeiket, gyengeségeiket, amiknek tudatában könnyebben választhatják ki a számukra megfelelő szakterületet. Szó volt a jó önéletrajzról, és az állásinterjún való viselkedésről, megjelenésről is. Az Élményközpontban található multimédiás eszközök még szórakoztatóbbá tették a foglalkozásokat.

A negyedik napon Drégelypalánkra látogattunk. Az itt található Szondi Kiállítótérben két rövidfilm által megismerhették a vár történelmét, valamint a palóc életet, az erre kialakított tájszobában. Kipróbálhatták a korabeli ruhákat, használati tárgyakat, játékokat. A kirándulást a helyi templom látogatásával zártuk. A helyi egyházközösség egy tagja megismertette velünk az épület történetét, és az egyház fontosságát a környéken élők számára.

A táborba visszaérve vezetett foglalkozás következett. A téma a lakhatási lehetőségek voltak. Napainkban a fiatalok egyik legnagyobb kihívása a szülőktől való elköltözés. Sokakban erős frusztrációt okoz, ezen a foglalkozáson megoszthatták félelmeiket az előadóval, aki válaszolt minden felmerülő kérdésre, és tanácsokkal segítette a fiatalokat.

Az utolsó napon a táborozok plakátot készítettek az itt szerzett élményekről, tapasztalatokról. A legtöbbeknek hasznos volt, hogy beszéltünk a továbbtanulás, munka világa, és felnőtté válás nehézségeiről, mert sokszor nincs kivel beszélniük ezekről a témákról, pedig rengeteg kérdésük is félelmük van ezekkel kapcsolatban.

Betűméret
Kontraszt beállítása