Gazdálkodj okosan Nagyoroszi, 2019.05.14.

A nyugat -nógrádi Nagyoroszi mikro központú térségre jellemző a strukturális és elhúzódó munkanélküliség, a képzett munkaerőhiány, elvándorlás és az egyre súlyosbodó leszakadás mind a hátrányos helyzetben élő lakosság, mind térségi szinten.
A „Gazdálkodj okosan!” – Önálló életre képesség tévő tréningsorozatunkkal a konzorciumban lévő településeken élő hátrányos helyzetű lakosságot próbáltuk meghívni és bevonni olyan programokba, mely segít nekik a társadalomba visszatagozódni. Távlati célként azt tűztük ki, hogy ezáltal a program által közelebb kerüljenek a munka világához, elősegítve egy későbbi munkavállalást és sikeres munkába állást. Jelen program a Nagyoroszi Művelődési Házban valósult meg, közfoglalkoztatott személyekkel, illetve főként azokkal akik egyéni fejlesztésbe is be vannak vonva a helyi mentor által.

A „Gazdálkodj okosan!” tréningsorozatunk mai alkalma a „gazdálkodás” kifejezés fogalmának körüljárása volt. A „gazdálkodni” alapkifejezéssel kapcsolatos szavakat kerestük. Sokan, a résztvevők közül a pénzzel kapcsolták össze, de gazdálkodni nem csak a pénzzel kell, hanem az idővel és az energiával. Bár ezek a fogalmak összefüggnek egymással, és befolyásolják az egész rendszert, külön kell kezelnünk őket. Mikor az ember dolgozik, elfárad.

Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy minden energiánkat a munkába kell fektetni. Ahhoz, hogy hatékonyak legyünk, a szabadidőnket is megfelelően kell eltölteni. Olyan tevékenységeket kell választani kikapcsolódásként, amelyek valóban feltöltenek. A résztvevőkkel listát készítettünk arról, kinek mi a kikapcsolódás.

Ezek közül kiválogattuk azokat, amelyek valóban energiával töltenek fel. Arra is ügyelni kell, mi az, ami felesleges a mindennapokban. Ezekről szintén listát készítettünk.

Az idő a legtöbb ember számára stressz faktor, vagy az évek múlása miatt, vagy azért, mert a mindennapokban nem rendelkezünk belőle elegendővel. Miután megvizsgáltuk, hogy melyek azok a dolgok, amelyekbe érdemes energiát fektetni, meg kell néznünk, mennyi időt tudunk ezekre szánni. Persze mindenki életében vannak olyan dolgok, amikkel nem szívesen, de muszáj foglalkoznunk, ezeket érdemes gyorsan elvégezni. Ilyen lehet például a nők számára a háztartás vezetése. Van, aki számára ez kikapcsolódás, de van, akinek csak teher.
Ezeket kell figyelembe venni, mikor elkészítjük a napi időbeosztást Ilyen időbeosztást készítettek a résztvevők is. Ügyelni kell arra, hogy ha valamivel több időt töltöttünk, mint terveztük, át kell nézni a napi beosztást, és újraalakítani, hogy a nap végén valóban hatékonynak mondhassuk magunkat

A pénzzel az után érdemes foglalkozni, ha az előző két tényezőt már jól kezeljük. Az energia- és időbefektetés megfelelő kezelése csökkenti a stresszt, illetve ad egy rutint, amivel a pénzügyeinket is átláthatjuk. Ez nem egyszerű feladat. Érdemes erről is naplót vezetni. így láthatjuk, mennyi volt a bevétel, és mennyi a kiadás.

Felsoroltunk spórolási módszereket, hiszen mindenkinél más válik be. Volt, aki azt mondta, nem tart magánál bankkártyát, csak készpénzt, amiből mindig csak annyi van nála, amennyit maximum el szeretne költeni, mert ha nála van a kártyája, könnyebben túllépi a kigondolt keretet. Van, aki borítékban gyűjti a pénzt, de van, aki átlátszó befőttes üvegben, mert így láthatja, ahogy gyűlik benne. A legtöbben azt a módszert alkalmazzák, hogy külön gyűjtik az aprópénzt, majd ha összegyűlik egy nagyobb összeg, papírpénzre váltják

Minden résztvevőnek el kellett készítenie a saját terveit. Az alapok átbeszélése után megmutattam, hogyan célszerű megtervezni a táblázatokat, majd egyénileg kitöltötték. Természetesen akinek kérdése volt, annak segítettem, a foglalkozás végén mindenkiét ellenőriztem, és javaslatokat tettem ahol szükség volt rá. Az idő lejártával mindenki saját, személyre szabott táblázattal tért haza.

Betűméret
Kontraszt beállítása