Főzőklub (1.) – Hagyományos ízek, tápanyagtartalom

A nyugat -nógrádi Nagyoroszi mikro központú térségre jellemző a strukturális és elhúzódó munkanélküliség, a képzett munkaerőhiány, elvándorlás és az egyre súlyosbodó leszakadás mind a hátrányos helyzetben élő lakosság, mind térségi
szinten.
A „Gazdálkodj okosan!” – Önálló életre képesség tévő tréningsorozatunkkal a konzorciumban lévő településeken élő hátrányos helyzetű lakosságot próbáltuk meghívni és bevonni olyan programokba, mely segít nekik a társadalomba visszatagozódni.

A nagy érdeklődésre és lelkesedésre való tekintettel a projektidőszak meghosszabbításában lehetőségünk volt beilleszteni és megszervezni még 5 darab olyan „Gazdálkodj okosan!”tréning alkalmat, mely központi témája a közös főzés és étkezés volt. Bár leginkább ezeknek az alkalmaknak a közösségépítő funkciója domborodott ki, mégis lehetőségünk volt minden közös főzésnél olyan témákról beszélgetni, mely segíti őket életvezetésükben. Ezek a témák alkalmanként különbözőek voltak, az adott célcsoporthoz igazodva.

Azt tapasztaltuk, hogy a közös főzés egy olyan jó alapot teremt a beszélgetésekhez, mely során a résztvevők nyitottabbá válnak akár az új információk befogadására, akár a saját véleményük kifejtésére is.
Egy Fözőklub elnevezésű interaktív foglalkozást tartottunk a szátoki asszonyoknak, mely során a napi főzéssel, háztartásvezetéssel kapcsolatos ismereteiket szerettük volna bővíteni, új szemléletet adni nekik.
Ez az alkalom, nem az első főzős program volt ennek a célcsoportnak, korábban készítettünk velük egészséges kekszet kevés cukorral/ zsiradékkal, máskor készítettünk velük c vitaminban gazdag gyümölcssalátát.

Ezeken az egészséges ételeket bemutató alkalmakon is sokan és lelkesen részt vettek, de mindig felmerült bennük az igény, hogy ők is szeretnének mutatni valamit, olyan helyi ételt, ami az ő kultúrájukba illik, amit ünnepnapokon készítenek. Mivel fontosnak gondoltuk, hogy a felépült bizalmat erősítsük feléjük, elfogadtuk, hogy az egyik háztartási ismeretek alkalmon – egy olyan főzőklub legyen, ahol ők mutatják be, hogy mit és hogyan szoktak főzni, és mit mivel fogyasztanak szívesen. Természetesen, a roma lakosság e területen élő része kevésbé tájékozott, vagy kevésbé van lehetősége az egészséges étkezések biztosítására és fogyasztására, így várható volt, hogy valamilyen zsírosabb, erős fűszerezésű ételt készítenek.

A főzés alatt viszont az ételek tápanyagtartalmáról tudtunk beszélgetni, mely azért sok új információval gazdagította őket.
A főzés fontos eleme volt, hogy az idősebb generáció vezényletével a fiatalabbak is bekapcsolódhattak a munkába. Ezt különösen öröm volt látni, mert a helyi romáknál probléma, hogy nem ismerik és nem tisztelik hagyományaikat, nem érzik annak az értékét, hogy például egy hagyományos receptet megtanuljanak. Ezen az alkalmon az idősebb asszonyok meghatódva mutatták például a tésztakészítés egyes állomásait.

A fözőklub alatt azt tekintettük ét, hogy a leggyakrabban fogyasztott ételcsoportoknak mekkora a TÁPANYAGTARTALMA (létfontosságú ásványi anyagok, vitaminok, nyomelemek, valamint zsírok és fehérjék tekintetében).
Ezeket rangsorolták és egy listát kaptak: (egységesen 100 kcal egységekben összehasonlítva):

 1. Zöldségek
 2. Halak
 3. Belsőségek, tojás
 4. Húsok
 5. Gyümölcsök
  1. Ami ilyen “magasra” emeli ezt a csoportot az a magas C-vitamin tartalom, a többi tápanyag tekintetében a zöldségek sokkal fontosabbak a gyümölcsöknél. Fontos megjegyzés volt, hogy az éretlenül leszedett, utaztatott, nem frissen elfogyasztott vagy hőhatásnak kitett gyümölcsökben NEM marad C-vitamin… Inkább javasolható a savanyú káposzta, illetve az alacsony gyümölcscukor-tartalmú gyümölcsök: homoktövis, csipkebogyó, citrom, szeder, feketeribizli, paradicsom stb… szép és nagyon pozitív kivételek az avokádó és az olívabogyó…bár ezek célcsoportunk számára nehezen hozzáférhetőek.Diófélék és magvak.
 6. Diófélék és magvak.
  1. Nagy a szórás köztük és sok a „gond” (esetlegesen allergének). Ha néhány dióféle olaját nézzük például (mandula mondjuk), akkor a helyzet sokkal előkelőbb… a kókuszdió (ennek is főleg a zsírja) emelkedik ki markánsan.
 7. Teljes tej
  1. (sajnos a tejtermékeket nehéz egyben kezelni). Legjelesebb képviselő amúgy a vaj és néhány sajt, a többi és most a tápanyagok tekintetében nem számottevő a hasznuk.
 8. Teljes kiőrlésű gabona
  1. egyetlen egy olyan tényező sincs, amiben előkelő helyen lehet őket említeni. A létfontosságú tápanyagok tekintetében minden területen van számos, sokkal-sokkal jobb képviselő.

Kifejezetten új információk is elhangzottak a tápanyagtartalomról még a gyakorló háziasszonyok számára is.

Ezután jött a főzés, mely során sok alapanyag tápanyagtartalmával kapcsolatos ismereteket fel is használhatták. A közös főzésnek jó közösségépítő funkciója is volt, jókedvűen, vidáman zárult ez a hasznos nap. A résztvevők büszkék voltak, hogy bemutathatták a saját ízlésüket, elkészült a csülkös pacal és a bodag, mely illatára szó szerint az utcáról is be – be néztek a járókelők.

Betűméret
Kontraszt beállítása