Életvezetés – vitaminok fontossága

A nyugat -nógrádi Nagyoroszi mikro központú térségre jellemző a strukturális és elhúzódó munkanélküliség, a képzett munkaerőhiány, elvándorlás és az egyre súlyosbodó leszakadás mind a hátrányos helyzetben élő lakosság, mind térségi
szinten.
A „Gazdálkodj okosan!” – Önálló életre képesség tévő tréningsorozatunkkal a konzorciumban lévő településeken élő hátrányos helyzetű lakosságot próbáltuk meghívni és bevonni olyan programokba, mely segít nekik a társadalomba visszatagozódni. Távlati célként azt tűztük ki, hogy ezáltal a program által közelebb kerüljenek a munka világához, elősegítve egy későbbi munkavállalást és sikeres munkába állást.

Ezzel a mai alkalommal arra szerettük volna felhívni a programba csatlakozott fiatal anyák figyelmét, hogy mennyire fontos, hogy a gyermekek mindennapi táplálásánál figyelni kell a vitamin bevitelre is. Főként a téli időszak végén amúgy is kimerültek a vitamin tartalékaink, ilyenkor különösen fontos a pótlás. Gyakorlatban is látszik, hogy ebben az időszakban nagyon sok jelzés érkezett hozzánk, hogy betegeskednek sokat – főleg a gyerekek.

Néhányan kórházba is kerültek tüdőgyulladással és gyógyszerre is szükségük volt.

Ahogy megismertük az elmúlt 2 év alatt a családokat elmondhatjuk, hogy van olyan helyzet, főként a hó vége, amikor nem jutnak megfelelő mennyiségű élelemhez.
Nem hosszas éhezésről beszélünk esetükben, hanem hogy vannak időszakok, amikor kimaradnak étkezések, vagy azok nagyon szűkösek tápanyagban, például csak egy – két féle összetevőből, alapanyagból állnak. Például csak kenyér, vagy krumpli, vagy rizs.

Ezért ezen a téli napon vitaminnal teli gyümölcssalátát készítettünk az anyákkal, amit befőttes üvegben elvihettek az iskolás gyermekeiknek is. A saláta elkészítése közben pedig meg tudtuk ismertetni velük az a 2 legalapvetőbb vitamint, ami a téli immunrendszer erősítéshez elengedhetetlen.
Kiemelt fontosságúnak véltük a D-vitamin bemutatását, mert bizonyított tény, hogy tél végére a magyar lakosság 95%-a szenved D-vitamin hiányban. Napozással, az UV-sugarak hatására D-vitamin termelődik a szervezetünkben, ám a nyáron természetesen képződött tartalékokat nagyjából hat hét alatt fel is használjuk.
Ugyanakkor csak étrendi forrásból lehetetlenség a D-vitamin-szükségletet fedezni, mivel ősszel és télen megfelelő táplálkozás esetén is csupán 80 egységnyi D-vitamin juthat be a szervezetünkbe, szemben az orvosok 2000 NE ajánlásával. Hiánya gyengíti az immunrendszert és növeli a téli hónapokban jelentkező influenza és más légúti fertőzések kialakulásának esélyét. Beszéltünk arról, hogy van – elehetöségük D vitamin pótló tablettát vagy cseppet venni a gyerekeknek, telefonon egyeztettünk a védőnővel, hogy melyik terméket javasolja.

A C-vitamin az egyik legfontosabb és egyben leguniverzálisabb vitamin az emberi szervezet egészségének megőrzésében. Megfelelő mennyiségben a C-vitamin hatásos a vírusos fertőzések megelőzésében és a szervezet roborálásában, gátolja a vírusok szaporodását, serkenti az immunrendszert. Számos vizsgálat azt igazolja, hogy a nagy dózisban bevitt C-vitamin pozitív hatással van a szív- és érrendszerre és az infarktus megelőzésében rendkívül fontos szerepet játszik. Gyorsítja a sebgyógyulást és a kötőszövet regenerációját, részt vesz a csont-, és a porcképzésben. A C-vitamin szerepet játszik a psziché állapotának javításában is. Az emberi szervezet nem képes C-vitamin előállítására, viszont különösen stressz- állapotokban és fizikai megterhelés esetén nagyon sokat használ. Nem kell félni attól, hogy mi lesz, ha többet szedünk be belőle, mert C-vitamin túladagolás nem létezik, a szervezetből nagyon gyorsan kiürül.
Megbeszéltük, hogy a gyümölcssalátában található gyümölcsökből melyikben van a legtöbb C-vitamin, honnan szokták beszerezni, szeretik-e a gyerekek, stb.

Az anyák nagyon lelkesen vettek részt a gyümölcssaláta készítésben, és el is osztották maguk között az elkészült „vitaminbombát”. Jó, hogy végig beszélgettük velük a vitaminokat, a fontosságukat, mert reméljük, hogy már tudatosabban vásárolnak, így jut pénz a gyümölcsök megvásárlására is.

Érdekes volt megfigyelni, hogy az jelen lévő anyák nem adtak feladatokat a gyerekeiknek, pedig a babán pl. egy hároméves is fel tudja vágni életlen késsel. Jó volt, hogy ebben is tapasztalatot szereztek az anyukák, hogy lehet együtt készíteni ételt a gyerekekkel. Örömmel tapasztalták ezt meg.

Betűméret
Kontraszt beállítása