Projekt azonosító: EFOP-1.5.3-16-2017-00079

Támogatás összege: 199 447 606 Ft

Támogatás mértéke: 100%

Projekt várható befejezési dátuma: 2020.01.31.

 

2017. december elsején indult el a Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben című projekt.  A projekt Nagyoroszi Község Önkormányzata –mint fő kedvezményezett-, Borsosberény Község Önkormányzata, Horpács Község Önkormányzata, Patak Község Önkormányzata, Pusztaberki Község Önkormányzata, valamint Szátok Község Önkormányzatával közös konzorciumban valósul meg kiegészülve az Együtt Európáért Alapítvánnyal és az Együtt Egyfelé Szociális Szövetkezettel.

 

A konzorcium résztvevői mind kedvezményezett járásokból kerülnek ki, a rétsági és a balassagyarmati járásból is, így ez a projekt két járást is érint, és az ebbe bevont összes lakosság száma 4892 fő.

A nyugat-nógrádi Nagyoroszi mikro-központú térségre jellemző a strukturális és elhúzódó munkanélküliség, a képzett munkaerőhiány, elvándorlás, és az egyre súlyosbodó leszakadás mind a hátrányos helyzetben élő lakosság, mind pedig térségi szinten.

A projekt fő célja: a társadalmi felzárkózás. Ennek érdekében, a legfontosabb feladat a területi különbségek csökkentése, ezt pedig térségi összefogással, és megfelelő minőségű humán közszolgáltatásokkal lehet javítani.

 A projekt fő célja a helyi esélyegyenlőségi programokban feltárt problémák komplex, a helyi közösségekre és erőforrásokra alapuló kezelését célzó területi hatókörű fejlesztési programok megvalósításának támogatása. A pályázat kitér a helyi kisközösségek társadalmi szerepének megerősítésére. A települések népmegtartó erejükben jelentős szerepet kap a közösségszervezés, melyen belül a fiatalokat érintő programok, és az ő egészségük megőrzése a cél.